10 tips om att påverka riksdag och regering
Om ni vill påverka lagar och förordningar, statsbudgeten eller myndigheters verksamhet finns det arbetssätt som gör ert lobbyarbete särskilt verkningsfullt.
1. Kontakta utskottet
Ta kontakt med ordförande och ledamöter i det riksdagsutskott som ansvarar för er fråga. Utskotten driver riksdagsarbetet och kan lägga egna förslag genom utskottsinitiativ.
2. Bidra med underlag
Hjälp ledamöter med underlag till skriftliga frågor eller interpellationer som kan ställas till ansvarig minister. Interpellationer leder till debatt och får upp frågan på departementets dagordning.
3. Skriv utkast till motioner
Erbjud ledamöter underlag till motioner under den allmänna motionstiden och efter förslag från regeringen. Även om motioner nästan alltid avslås leder de till utskottsbehandling och debatt.
4. Bevaka riksdagskalendern
Följ riksdagens kalendarium och bevaka när er fråga diskuteras. Notera när ledamöter och ministrar gör relevanta uttalanden som ni kan agera på och följa upp.
5. Kartlägg riksdagsledamöterna
Ta reda på enskilda riksdagsledamöters ståndpunkter i er fråga. Ledamöterna kan bli viktiga allierade och driva frågan vidare i partiets riksdagsgrupp.
6. Kontakta departementet
Etablera kontakt med ansvariga handläggare på departementet. De opolitiska tjänstemännen är experter inom sina områden och hjälper regeringen att förverkliga dess politik inom olika områden.
7. Väck ministerns intresse
Fånga ministerns intresse för att öka chanserna till ett möte. Bjud in till mediala verksamhetsbesök eller talartillfällen som ger ministern möjlighet att nå viktiga målgrupper.
8. Prioritera ministerns stab
Kartlägg ministerns stab och ta kontakt med politiskt sakkunniga eller statssekreterare. Staben är ofta mer tillgänglig för en löpande dialog än ministern själv.
9. Tajma budgetarbetet
Börja i god tid för att påverka höstbudgeten. Arbetet med statens budget pågår löpande och en stor del av arbetet inför höstens budgetproposition görs redan före sommaren.
10. Påverka utredningar
Ta reda på vilka relevanta utredningar som pågår där ni kan bidra med er sakkunskap eller verka för ett tilläggsdirektiv. Ni kan också arbeta för att det tillsätts en ny utredning och påverka direktivets utformning.
Handbok i digital kommunikation
Vill du få er digitala kommunikation att lyfta? Handbok i digital kommunikation innehåller 260 av Westanders bästa praktiska tips om strategi och kanaler.Ledarskapshandboken
Praktiska tips om hur ledare i kunskapsföretag kan främja motivation. Här hoppar vi över de långa resonemangen och går rakt på de handfasta tipsen.Medieträningshandboken
En vanlig missuppfattning är att medieträning handlar om att slingra sig undan svåra frågor. I själva verket handlar det om att lära sig att ge raka svar.Pr-handboken
Samhällsengagerad kommunikation är på framväxt. Här ger vi praktiska tips om hur man kommunicerar på andra sätt än genom köpt reklamutrymme.