10 tips om att påverka utredningar

När regeringen tillsätter en statlig utredning bjuds intressegrupper in för att bidra till bättre beslutsunderlag. På sou.gov.se finns information om både pågående och avslutade utredningar.

1. Förorda en utredning

Föreslå att regeringen ska tillsätta en utredning, i synnerhet om ni vill påverka i en svår fråga. Ett konkret förslag från en utredning gör det lättare att fatta ett politiskt beslut.

2. Påverka direktiven

Påverka direktiven för kommande utredningar och verka för tilläggsdirektiv till befintliga. Fokusera på problemformuleringen och uppdraget, samtidigt som ni undviker att direktiven blir alltför begränsande.

3. Föreslå en utredare

Föreslå utredare som ni tror skulle göra ett bra jobb, men undvik alltför partiska personer. En fråga kan utredas genom en särskild utredare, kommitté eller bokstavsutredare.

4. Lansera experter

Kontakta en nyutsedd utredare och lämna förslag på personer som kan tillföra viktiga perspektiv. En utredning knyter ofta experter och referensgrupper till sitt arbete.

5. Erbjud er kunskap

Ta kontakt med utredningen tidigt och dela med er av fakta och analyser. Även ett enskilt företag kan bidra med fler perspektiv och skapa bättre politiska beslutsunderlag.

6. Träffa utredningen

Föreslå att ni ska träffa utredaren eller någon av utredarens medarbetare för att lämna ert förslag. Förbered er inför mötet så att ni förmedlar ett tydligt budskap.

7. Ta fram en rapport

Utgå från direktiven och skriv en kort rapport som lyfter fram alla argument som talar för ert förslag. Bjud in utomstående experter i arbetet för att ge er ”skuggutredning” större tyngd.

8. Påverka brett

Opinionsbilda parallellt med utredningens arbete. Kontakter med departement och riksdagsutskott kan även påverka hur utredningen tas vidare när den är klar.

9. Följ upp betänkandet

Kommentera och följ upp utredningens förslag så snart betänkandet har presenterats. Om betänkandet går i rätt riktning kan ni driva på för att förslagen ska genomföras.

10. Var på plats

Svara snabbt på utredningens betänkande och sprid remissvaret till andra instanser. Då kan ni påverka berörda myndigheter och intresseorganisationer, som ofta väntar upp till tre månader med att svara.