10 tips om riksdagsseminarier
Med ett riksdagsseminarium kan ni bygga relationer med utvalda riksdagsledamöter. Dessutom är ett seminarium en chans till fördjupad dialog.
1. Lista riksdagsledamöter
Gör en lista över ledamöter från olika partier som kan vilja lyfta er fråga i riksdagen. Utgå från vilka som redan har arbetat med frågan i kammaren genom att söka på riksdagens hemsida bland interpellationer och debatter.
2. Hitta en arrangör
Föreslå en av ledamöterna att vara arrangör och lyft fram hur det kan hjälpa ledamoten att profilera sig. Ta hjälp av ledamoten för att formulera en intressant och relevant frågeställning för era prioriterade målgrupper.
3. Planera tillsammans
Diskutera seminariets inriktning, upplägg och medverkande med ledamoten. Koppla tidpunkten för genomförandet till en aktuell händelse eller debatt.
4. Säkerställ bredd
Se till att flera olika synsätt är representerade i panelen, med representanter från regering och opposition. Komplettera gärna med både experter och opinionsbildare.
5. Tänk igenom er roll
Delta vid seminariet, exempelvis som moderator, inledningstalare eller paneldeltagare. Utgå från hur ni bäst kan bidra till att lyfta fram era förslag i diskussionen.
6. Avlasta arrangören
Minimera arbetsbördan för riksdagsledamoten genom att själva ta hand om och underlätta alla förberedelser. Ledamoten behöver bara ha kontakt med riksdagsförvaltningen kring lokal, fika och säkerhet.
7. Sprid inbjudan
Ta fram en intresseväckande inbjudan som ledamoten kan skicka ut och som ni kan sprida i era nätverk. Betona att anmälan krävs så att en deltagarlista på förhand kan lämnas till riksdagens säkerhetsavdelning.
8. Följ upp seminariet
Ta fram en sammanfattning av seminariet som riksdagsledamoten kan skicka till intressenter. På så sätt får ni med era viktigaste budskap även i uppföljningen av seminariet.
9. Vässa budskapet
Förbered hisspitchen inför mingelmöten med beslutsfattare. Det är viktigt att på under en halv minut kunna göra ett tydligt och minnesvärt intryck av ert viktigaste budskap.
10. Nätverka systematiskt
Granska deltagarlistan inför seminariet och prioritera vilka ni bör prata med på plats. Bygg goda relationer genom att boka in uppföljande möten.
Handbok i digital kommunikation
Vill du få er digitala kommunikation att lyfta? Handbok i digital kommunikation innehåller 260 av Westanders bästa praktiska tips om strategi och kanaler.Ledarskapshandboken
Praktiska tips om hur ledare i kunskapsföretag kan främja motivation. Här hoppar vi över de långa resonemangen och går rakt på de handfasta tipsen.Medieträningshandboken
En vanlig missuppfattning är att medieträning handlar om att slingra sig undan svåra frågor. I själva verket handlar det om att lära sig att ge raka svar.Pr-handboken
Samhällsengagerad kommunikation är på framväxt. Här ger vi praktiska tips om hur man kommunicerar på andra sätt än genom köpt reklamutrymme.