10 tips om att påverka EU

En stor del av svensk lagstiftning har sitt ursprung på europeisk nivå. Tänk på att aktörer som vill påverka EU:s förordningar och direktiv behöver vara registrerade i EU:s öppenhetsregister.

1. Bevaka kommande lagstiftning

Skapa en överblick över vilken EU-lagstiftning som är på gång. Bra källor är hemsidan med slutsatser från EU:s toppmöten, ­ordförandeskapens 18-månadersprogram och kommissionens arbetsprogram.

2. Skräddarsy er bevakning

Prenumerera på nyhetsmejl från EU-kommissionen för löpande information om beslut som rör er fråga. Då kan ni hitta både nyckelpersoner och bra tillfällen att påverka.

3. Starta med kommissionen

Börja med att påverka kommissionen, där större delen av lagstiftningen utformas. Identifiera ansvarig tjänsteman och bidra med kunskap redan när arbetet påbörjas.

4. Delta i eu-samråd

Delta i skriftliga och muntliga samråd inför nya direktiv. Alla pågående skriftliga samråd hittar ni via plattformen Kom med synpunkter på EU-kommissionens hemsida.

5. Europeisera ert budskap

Utforma ett budskap som tilltalar många olika intressen och har ett övergripande europeiskt perspektiv. EU:s beslutsprocesser eftersträvar konsensus och breda uppgörelser.

6. Skapa koalitioner

Bygg breda koalitioner med andra aktörer, gärna genom paneuropeiska branschorganisationer. Det visar att ni företräder breda intressen och ger er fråga större tyngd.

7. Kontakta parlamentariker

Ta kontakt med parlamentariker som är engagerade i er fråga. De är i regel mer självständiga från sitt parti än nationella parlamentariker.

8. Påverka parlamentets ståndpunkt

Kontakta den ledamot som utsetts till föredragande för att påverka Europaparlamentets ställningstagande till kommissionens förslag. Uppvakta också skuggföredragande från andra partigrupper.

9. Påverka i sverige

Påverka regeringens agerande i minister­rådet genom fackdepartementen, statsrådsberedningens EU-kansli och riksdagens EU-nämnd. Även relevanta myndigheter har ofta ett självständigt arbete gentemot EU.

10. Var på plats

Tillbringa mycket tid i Bryssel. En del går att göra från Sverige, men det krävs närvaro för att bygga koalitioner med andra aktörer och skapa förtroende hos beslutsfattarna.