10 tips om remissvar
Innan regeringen tar ställning till ett förslag skickas det på remiss till myndigheter, organisationer och intressenter. Lämna era synpunkter för att påverka hur det slutgiltiga förslaget utformas.
1. Läs regeringskansliets handbok
Följ den promemoria Regeringskansliet har tagit fram för att underlätta processen. Sök efter ”Svara på remiss” på regeringen.se för att hitta dokumentet.
2. Lämna synpunkter oavsett
Be om att få stå som remissinstans, men svara även om ni inte hamnar på remisslistan. Vem som helst kan skicka in remissvar och det är ett effektivt sätt att dela med sig av kunskap till andra.
3. Följ dispositionen
Utforma ert remissvar enligt samma disposition som utredningen följer. Använd gärna samma rubriker och numrering i de delar där ni lämnar synpunkter.
4. Börja med sammanfattningen
Inled remissvaret med en sammanfattning. Formulera er kortfattat och tydligt kring de synpunkter som ni tycker är särskilt viktiga.
5. Gör tydliga ställningstaganden
Var tydliga med vad ni tycker och påpeka särskilt sådant ni tycker att utredningen har missat eller underskattat. Tillför era egna förslag och kommentera även de förslag ni tycker är bra.
6. Skriv begripligt
Krångla inte till remissvaret utan skriv begripligt. Formulera er kort och kärnfullt, använd ett enkelt språk och undvik förkortningar och fackuttryck.
7. Svara snabbt
Förbered så mycket av svaret ni kan i förväg och svara snabbt när förslaget väl kommer. Den som svarar tidigt ökar sina chanser till genomslag i debatten.
8. Kommentera offentligt
Sprid ert remissvar och kommentera utredningen offentligt. Det kan bland annat användas som underlag till pressmeddelande, debattartikel och inlägg i sociala medier.
9. Engagera andra aktörer
Uppmuntra andra aktörer med liknande intressen att också svara. Gör det enkelt för dem att formulera egna remissvar genom att i god tid bistå med ett underlag baserat på era ståndpunkter.
10. Sammanställ andras svar
Läs vad andra har svarat och gör gärna en översiktlig sammanställning som en del av ert påverkansarbete. Alla remissinstanser och deras svar finns att hitta via regeringens hemsida.
Handbok i digital kommunikation
Vill du få er digitala kommunikation att lyfta? Handbok i digital kommunikation innehåller 260 av Westanders bästa praktiska tips om strategi och kanaler.Ledarskapshandboken
Praktiska tips om hur ledare i kunskapsföretag kan främja motivation. Här hoppar vi över de långa resonemangen och går rakt på de handfasta tipsen.Medieträningshandboken
En vanlig missuppfattning är att medieträning handlar om att slingra sig undan svåra frågor. I själva verket handlar det om att lära sig att ge raka svar.Pr-handboken
Samhällsengagerad kommunikation är på framväxt. Här ger vi praktiska tips om hur man kommunicerar på andra sätt än genom köpt reklamutrymme.